Alle poorten naar verandering bewaken wij zelf en kunnen alleen van binnenuit worden geopend - Mary Ferguson

Bach bloesemtherapie

De Engelse Dr. Edward Bach (1886 – 1936) is de ontdekker van de Bach Remedies en daarmee ook de grondlegger van de Bach Bloesemtherapie. Hij ontdekte dat bepaalde bloesems hun genezende energie door middel van de warmte van de zon konden overdragen op het water waarin ze lagen. Hierdoor ontstond een sterk concentraat dat verdund of onverdund toegepast kon worden. De Bach remedies zijn bedoeld voor "emotionele aandoeningen". Een fobie of gemoedstoestand is hiermee bijvoorbeeld goed te behandelen, maar een gebroken been niet. In veel gevallen is een lichamelijke aandoening het resultaat van een verstoorde geestelijke balans. De bloesems beïnvloeden de gemoedstoestanden op een subtiele manier waardoor er (soms letterlijk) meer ruimte komt voor genezing en groei. Bach zei: "Niet de ziekte, maar de patiënt is belangrijk. Hoe hij of zij wordt beïnvloed is de ware leidraad bij genezing".

Bach ontdekte 38 verschillende remedies en deelde die vervolgens in in zeven groepen: angst, onzekerheid, onvoldoende interesse in het hier en nu, eenzaamheid, overgevoeligheid voor invloeden en ideeën van buitenaf, moedeloosheid of wanhoop en overbezorgdheid voor het welzijn van anderen.

 De Duitser Dietmar Krämer voegde een hele nieuwe dimensie toe door een systeem te ontwikkelen dat in mijn ogen nog breder toepasbaar is. Hij ontdekte een verband tussen bepaalde remedies. De zogenaamde sporen. De sporen gaan uit van een "onderliggende" klacht onder de "oppervlakkige" klacht. Hij ontdekte 12 sporen die hij weer onderverdeelde in communicatie-bloesems, compensatie-bloesems en decompensatie-bloesems. Waarbij de decompensatie-bloesem de "overtreffende trap" is van de communicatie-bloesem. (Lees: sterk, sterker, sterkst). Door langzaam van buiten naar binnen te werken kun je dan het probleem (de emotionele toestand) en de onderliggende problemen (emotionele toestanden) stuk voor stuk en uiteindelijk beter aanpakken. Je pelt als het ware de schillen van een ui tot je bij de kern komt. Je moet er niet aan denken om die gevoelige kern rechtstreeks aan te pakken. Dan kan het zo zijn dat je tegengestelde resultaten boekt en iemand nog verder de put in drukt. Met alle frustraties en verdriet tot gevolg.

Enkele 'klachten' waar de Bach Remedies uitstekend voor ingezet kunnen worden zijn:

 • Ik kan 's nachts niet slapen, want mijn gedachten blijven malen
 • Ik ben zo prikkelbaar de laatste tijd
 • Ik ben altijd overbezorgd dat er iets met mijn kinderen gebeurt
 • Ik vind alles vies en onhygiënisch
 • Vroeger was alles beter
 • Ik ben doodmoe de laatste tijd
 • Ik ben vreselijk bang voor spinnen
 • Ik wil door iedereen aardig gevonden worden
 • Ik voel me zo afwezig, het is net of ik er niet helemaal bij ben
 • Ik ben erg streng voor mezelf en voor anderen
 • Ik twijfel altijd aan mijn eigen kunnen
 • Ik heb last van "vage" angsten
 • Als ik "nee" zeg voel ik me schuldig

Bach remedies zijn niet verslavend en kunnen zonder risico in combinatie met de door artsen voorgeschreven medicatie gebruikt worden. De remedies zijn niet ter vervanging van de reguliere geneeskunde, maar dienen als een welkome aanvulling. Wellicht worden genezingsprocessen zelfs versneld!
Bach remedies brengen je op een zachte, vriendelijke manier dichter naar jezelf. Ze kunnen niets forceren, maar er wordt altijd iets in beweging gezet.

In de Reformwinkels zijn de 38 verschillende remedies verkrijgbaar. Een mengsel volgens het systeem van Krämer natuurlijk niet, want dit is volledig afgestemd op de cliënt. De Bach bloesems kunnen ter ondersteuning naast het pipetflesje met druppels ook gebruikt worden als créme of compres en worden dan rechtstreeks aangebracht op de corresponderende huidzones volgens het systeem van Krämer.

Rescue Remedie
De Rescue Remedie is een mengsel van 5 verschillende bloesems en kan worden toegepast bij noodgevallen, crises, shock, trauma, acute schrik, enzovoort. Deze remedie bestaat uit:

star of betlehem Star of Betlehem: tegen shock
rockrose Rock Rose: tegen angst en paniek
clematis Clematis: tegen flauwvallen en bewustzijnsverlies
impatiens Impatiens: tegen geestelijke stress, spanningen en irritaties
cherry plum Cherry Plum: tegen wanhoop en angst om zelfbeheersing te verliezen

Het is dus altijd handig om zo’n flesje in je medicijnkastje te hebben.
 

Wat doen we tijdens een consult?

Voorafgaand aan het eerste consult zal ik je verzoeken een vragenlijst in te vullen. Het eerste consult bestaat voornamelijk uit een uitgebreide anamnese. We bespreken de ingevulde vragenlijst en kijken of er relevante aanvullende zaken te benoemen zijn. Mogelijk spelen andere factoren een rol en die proberen we eerst helder te krijgen. Het eerste flesje wordt samengesteld tijdens dit eerste consult. Het gebruikersflesje is een 30ml pipetflesje en bevat een verantwoorde combinatie Bachremedies die ik samenstel volgens de methode van Dietmar Krämer. Deze remedies zijn afgestemd op jouw persoonlijke situatie en gemoedstoestand. Met dit flesje doe je gemiddeld 5 weken. Dit eerste consult duurt 1,5 uur.

 Na 4 à 5 weken plannen we een vervolgconsult waarin we de resultaten, vorderingen en veranderingen bespreken. Tijdens dit consult wordt een nieuw flesje remedies voor je samengesteld. Dit kan dezelfde samenstelling zijn als het voorgaande flesje, maar het kan ook een aangepaste combinatie zijn naar aanleiding van de geconstateerde veranderingen. Een vervolgconsult duurt 1 uur.

In de Bach Bloesemtherapie zoals ik deze aanbied, worden de remedies "op maat" voor je samengesteld. Het komt voor dat ik tijdens een handanalyse één enkele remedie adviseer voor acute situaties. Dit zijn de losse Bach-remedies die volgens de klassieke Bach-methode toegepast kunnen worden. Deze enkele remedies kun je zelf aanschaffen in een reformwinkel. De flesjes die je aanschaft tijdens de Bach Bloesemtherapie zijn maatwerk en zijn dus niet apart in de winkel te verkrijgen.

NB: In de Hand verzorgt op dit moment geen Bach-consulten.